O autorze
Dorota Minta jest psychologiem klinicznym, pomagającym dzieciom i dorosłym z zaburzeniami odżywiania. Michał Bonarowski od lat pracuje w mediach i specjalizuje się w komunikacji nowoczesnych marek w Internecie. Łączy nas pasja kulinarna: lubimy uczestniczyć w ciekawych zdarzeniach z jedzeniem w roli głównej, poznawać doskonałe produkty i ich oryginalne smaki oraz stojących za nimi prawdziwych ludzi.
Lubimy spędzać czas z ludźmi ceniącymi dobry smak, kunszt rolników, producentów i kucharzy, cukierników, winiarzy. Od czasu do czasu zapraszamy przyjaciół do stołu i gotujemy dla nich dania, które właśnie odkryliśmy.
Dla ludzi tak jak my lubiących dobre smaki, powstał kalendarz imprez kulinarnych wartych odwiedzenia. Czekamy na Wasze maile: kontakt@wydarzeniakulinarne.pl

Ameryka od kuchni.

Ameryka od kuchni
Ameryka od kuchni Ameryka od kuchni
Kuchnia amerykańska najczęściej kojarzy nam się z fast foodem, wielkimi porcjami i przetworzoną żywnością. Tymczasem ten ogromny kraj ma wiele kulinarnych twarzy, które mogą zafascynować najbardziej wymagających smakoszy. Dlatego nie dziwi jej specjalna obecność na tegorocznym Kongresie Szefów Kuchni.

Zainteresowani kulinariami z zainteresowaniem obserwują rewolucję kulinarną Kalifornii i scenę restauracyjną Nowego Jorku. Ale Ameryka od kuchni ma o wiele więcej smaków. Są przecież fantastyczne owoce morza i legendarne steki, wyśmienite bataty, czy żurawina i oczywiście wina Kalifornii. Dlatego tak interesująco zapowiada się projekt: „Ameryka od Kuchni”, promujący produkty spożywcze z USA. Jego premiera będzie miała miejsce 9 października 2018 podczas na 3. Kongresu Szefów Kuchni w warszawskim centrum EXPO XXI. Na wszystkich zainteresowanych organizatorzy przygotowali cykl warsztatów, degustacji i prelekcji. Wszyscy goście Kongresu będą mogli przekonać się, że współczesna amerykańska kuchnia prezentuje wielowymiarowe bogactwo smaków i aromatów, nie ograniczając się do popularnych steków, burgerów i prostego grilla. Na stoisku szefów kuchni i sommelierów przez cały czas trwania imprezy będzie można wziąć udział w degustacji win z Kalifornii oraz produktów spożywczych pochodzących z różnych regionów Stanów Zjednoczonych, takich jak wołowina, ryby z Alaski czy bataty. Na stoisku odbędą się również 3 odsłony praktycznych warsztatów z food & wine pairingu, podczas których wybitny specjalista winiarski, Tomasz Prange Barczyński (red. magazynu Ferment) zapozna uczestników z tajnikami udanych połączeń kulinarno-winiarskich w restauracyjnym menu. Redaktor wygłosi również prelekcję ze sceny głównej „Wino w restauracji – jak to się robi w Kalifornii”.
Wino to ulubiony trunek bywalców restauracji. Lokale, w których wino odgrywa istotną rolę odnoszą sukcesy. W Kalifornii wiedzą o tym doskonale. Warto zatem wybrać się na seminarium poświęcone roli wina w restauracji i dowiedzieć się jak budować kartę win, po co zatrudniać sommeliera, jak na winie zarabiać. Tomasz Prange Barczyński opowie, jak łączyć Kalifornijskie sauvignon z kuchnią wegetariańską, chardonnay z łososiem z Alaski, a cabernet z idealnym stekiem. Warto zatem wziąć udział w jednym z przygotowanych przez organizatorów projektu „Ameryka od kuchni” warsztatów:
WINO I RYBY
Białe wina z Kalifornii to doskonała para do potraw z ryb. Prowadzący krytyk winiarski, redaktor magazynu „Ferment”, Tomasz Prange Barczyński opowie o winach ze Słonecznego Stanu i sposobie łączenia ich z amerykańskimi rybami.
WINO I WOŁOWINA
T-bone steak i kalifornijski cabernet sauvignon to para idealna. Na warsztaty z łączenia win ze Słonecznego Stanu z amerykańską wołowiną zaprasza krytyk winiarski, redaktor magazynu „Ferment”, Tomasz Prange Barczyński.


Szczegóły i rejestracja gości na stronie organizatora
Partnerami wydarzenia są:
USDA, Ambasada Stanów Zjednoczonych, Ameryka od Kuchni
Organizatorzy:
California Wines, US Beef, US Meat, Alaska Seafood, North Carolina Sweet Potatoes, US Cranberries
Patroni medialni:
Czas Wina, Ferment, Food Service, Magazyn Winiarski, Magazyn Wino, Stowarzyszenie Sommelierów Polskich, winicjatywa.pl, winformacja.pl, wydarzeniakulinarne.pl
Producent wydarzenia:
Taste It All
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie
Trwa ładowanie komentarzy...