O autorze
Dorota Minta jest psychologiem klinicznym, pomagającym dzieciom i dorosłym z zaburzeniami odżywiania. Michał Bonarowski od lat pracuje w mediach i specjalizuje się w komunikacji nowoczesnych marek w Internecie. Łączy nas pasja kulinarna: lubimy uczestniczyć w ciekawych zdarzeniach z jedzeniem w roli głównej, poznawać doskonałe produkty i ich oryginalne smaki oraz stojących za nimi prawdziwych ludzi.
Lubimy spędzać czas z ludźmi ceniącymi dobry smak, kunszt rolników, producentów i kucharzy, cukierników, winiarzy. Od czasu do czasu zapraszamy przyjaciół do stołu i gotujemy dla nich dania, które właśnie odkryliśmy.
Dla ludzi tak jak my lubiących dobre smaki, powstał kalendarz imprez kulinarnych wartych odwiedzenia. Czekamy na Wasze maile: kontakt@wydarzeniakulinarne.pl

Warszawski Festiwal Kulinarny, czyli „Królewski Stół” (vol. 2)

Warszawski Festiwal Kulinarny vol. 2.
Warszawski Festiwal Kulinarny vol. 2. WFK
Ubiegłej jesienie zabytkowy Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego był scenerią pierwszej edycji Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego. Organizatorzy postanowili dalej szukać połączenia jedzenia i historii. W tym roku zapraszają do królewskiego stołu w Muzeum Pałacu Króla Jana III Sobieskiego. Ale ponieważ nie samą historią człowiek żyje, to w weekend 15-16 września uczestnicy festiwalu beda krążyć pomiędzy nowym i starym Wilanowem, żeby posłuchać wykładów i dyskusji oraz wziąć udział w warsztatach i konkursach.

Dla gości Festiwalu przygotowano ponad 40 wykładów i paneli dyskusyjnych, 60 warsztatów i pokazów kulinarnych, 100 wystawców, liczne atrakcje dla dzieci i dorosłych, spacery, projekcje filmów. Wszystko to będzie odbywać się jednocześnie w trzech lokalizacjach: terenie Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Urzędu Dzielnicy Wilanów oraz na Plaży Wilanów przed Urzędem Dzielnicy Wilanów. Organizatorzy tegorocznej edycji Festiwalu zaproszą do dyskusji wokół królewskiego stołu o naszym dziedzictwa kulinarnym i edukacji kulinarnej. Nie zabraknie oczywiście tematów związanych z sezonowością, lokalnością, zrównoważonym rozwojem, bioróżnorodnością, odpowiednią i odpowiedzialną dietą, trendami i designem. Program oszałamia wręcz obfitością i różnorodnością. Cały program znajdziecie na stronie Festiwalu. My zwróciliśmy uwagę na kilka pozycji:
SMAKI WARSZAWY, a w nich szczególnie czekamy na wykład pisarza i smakosza Grzegorza Kalinowskiego „Bazarowy street food, żydowskie szynki, pierwsze sieciówki, elitarne restauracje – wszystkie smaki przedwojennej Warszawy” , Villa Intrata, sobota 12.30
Ścieżka degustacyjna: „Dania warszawskich lokali” -[b] [b]będzie można sprawdzić czym zajadała się warszawska elita w okresie międzywojennym, Villa Intrata, sobota 14.00 [/b]

KRÓLEWSKI STÓŁ, i dyskusja „Światowa przyszłość polskiej kuchni?” - odpowiedzi na to pytanie poszuka a Łukasz Modelski i jego goście: Jarosław Dumanowski, Bogdan Gałązka, Joanna Mróz, Maciej Nowicki. Ratusz Dzielnicy Wilanów, sobota 12.40
Dyplomacja kulinarna: sposób na promocję polskiej kuchni.Czym jest dyplomacja kulinarna i czy może stanowić skuteczne narzędzie w promocji polskiej kultury poza granicami naszego kraju? Jaki kierunek obrała polska dyplomacja kulinarna i kto jest odpowiedzialny za jej wizerunek? O tym opowie Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Ratusz Dzielnicy Wilanów, sobota 16.20
Jak jedzą Polacy? Magdalena Figurna, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Daria Rogowska (Ekocentryczka), Magdalena Siuba-Strzelińska, Joanna Żuchlińska (Biobazar) będą rozmawiać o kondycji polskiego rynku spożywczego i przyzwyczajeniach konsumenckich możemy
dowiedzieć się z raportu “Polska na talerzu”? Jak zmieniają się trendy i preferencje kulinarne Polaków? Co i gdzie lubimy kupować oraz jadać?
Pokaz: Z ziemi francuskiej, do polskiej – historia smaku królewskiej kuchni w opowieści David Gaboriaud, a w niej historia Paula (Pawła) Tremo, który był kucharzem Stanisława Augusta i
zapoczątkował modę na wyrafinowaną, a zarazem lekką kuchnię, łączącą polskie i francuskie
tradycje kulinarne. PAWILON KULINARNY FOOD LAB STUDIO, sobota 13:30
„Do ostatniego okruszka czyli sztuka" #mynowaste w praktyce” Maja Sobczak, autorka bloga Qmam kaszę i książek kulinarnych w praktyce pokaże, jak nie marnować jedzenia.
My jesteśmy nieustającymi apologetami kawy, dlatego wpadniemy do stanowiska [b]STOR[/b], gdzie będzie się nauczyć parzyć kawę, jak zawodowy barista, a przy okazji kupić przewodnik po najlepszych polskich kawiarniach autorstwa Agnieszki Bukowskiej i Krzyśka Rzymana - "Coffee Spots

Przez oba dni Festiwalu będzie działała specjalna strefa dla dzieci prowadzona przez fundację „Szkoła na widelcu” - szukajcie jej na plaży Wilanów. Na maluchy czeka m.in przygotowywanie koktajli warzywno-owocowych z programem KOWR Polska Smakuje”, a także warsztaty ceramiczne i budowanie małych ekosystemów, czyli mini lasów w słoiku.
https://warszawskifestiwalkulinarny.pl/szkola_na_widelcu/
Warto wybrać się też na spacery po królewskich ogrodach, pokazy filmów i wystawy, które są integralną częścią festiwalu.
Doświadczenia polskich specjalistów w tej dziedzinie skonfrontujemy z międzynarodowymi trendami przedstawionymi przez wybitnego eksperta kuchni historycznej Ivana Daya. Spotkamy się z Jarosławem Dumanowskim, który zaprezentuje najnowszą książkę kulinarną wydaną przez Muzeum Pałacu w Wilanowie. Zajrzymy też do muzealnej pasieki Ule Króla i zrekonstruowanego XVII-wiecznego ogrodu warzywnego. Weźmiemy udział w warsztatach: kulinarnych, winiarskich, pszczelarskich i ogrodniczych. Czekają także warsztaty fotograficzne z Joanną Matyjek i Magazynem Kuchnia. Wieczorami zaprosimy zaś na seanse kulinarne do letniego kina w Oranżerii wilanowskiej. Zobaczymy tam „Cydrowe historie” oraz film „Rolnik i szef kuchni”.

Festiwal to nie tylko edukacja, ale także święto dobrego jedzenia z ponad setką wystawców. Będzie można spróbować regionalnych produktów, poznać najlepszych polskich producentów, artystów i rzemieślników. W Strefie Orzeźwienia GROHE każdy będzie mógł napić się schłodzonej, gazowanej, lekko gazowanej lub niegazowanej wody prosto z systemu GROHE Blue Home. Można będzie również wziąć udział w akcji ekologicznej „Bądź Eko!” – osoby, które przyniosą na stoisko GROHE 6 plastikowych butelek po wodzie o pojemności 1,5 litra otrzymają markowy bidon GROHE. KOWR przygotuje także stoisko promocyjne pod hasłem „Polska smakuje”, promujące produkty żywnościowe wysokiej jakości , tzn. posiadające certyfikaty i oznaczenia uznane przez MRiRW.
Spędzając ten weekend w Wilanowie będzie można spotkać znanych szefów kuchni, autorów książek kulinarnych, a przede wszystkim wziąć udział w licznych degustacjach, warsztatach, pokazach kulinarnych, spacerach edukacyjnych, wykładach i dyskusjach. Rejestracja na aktywności znajduje się na stronie www.warszawskifestiwalkulinarny.pl/program-2018/ Ilość miejsc jest ograniczona!

Warszawski Festiwal Kulinarny “Królewski Stół”
15-16 września 2018
, godziny otwarcia 11 -19

Wstęp bezpłatny
Więcej informacji:
Warszawski festiwal Kulinarny


Spiritus movens całego wydarzenia jest [url=http://www.grzegorzlapanowski.pl/]Grzegorz Łapanowski
, człowiek kulinarna orkiestra, który od lat bawi się kuchnią, uwielbia dobre jedzenia, propaguje różnorodność, ceni dobre regionalne produkty i niesie wraz ze współpracownikami fundacji Szkołą na widelcu, kaganek kulinarnej oświaty do polskich przedszkoli i szkół.


Organizatorzy: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Food Lab Studio, Targi Designu Wzory, Fundacja Szkoła na Widelcu
Partnerzy Strategiczni: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Polska Smakuje, Urząd Dzielnicy Wilanów, Twoja Winiarnia, Gastro Magic Service
Partnerzy: Baziółka, Biobazar, Bukat, Melvit, Tefal, Ströer, Jabłka Grójeckie, Polska Grupa Porcelanowa, Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin, Chroma
Partner Merytoryczny: MSC
Patronat Honorowy: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Instytut Żywności i Żywienia
Patroni Medialni: KUKBUK, Gazeta Wyborcza, Wyborcza.warszawa.pl, Co Jest Grane24, Zwierciadło, Sens, Zwykłe Życie, Magazyn Kuchnia, Noizz, Newsgastro.pl, Food Service, Warszawawarsaw.com, Radio Kampus, Minta Eats, Weranda Country, Restaurant Week
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie
Trwa ładowanie komentarzy...