O autorze
Dorota Minta jest psychologiem klinicznym, pomagającym dzieciom i dorosłym z zaburzeniami odżywiania. Michał Bonarowski od lat pracuje w mediach i specjalizuje się w komunikacji nowoczesnych marek w Internecie. Łączy nas pasja kulinarna: lubimy uczestniczyć w ciekawych zdarzeniach z jedzeniem w roli głównej, poznawać doskonałe produkty i ich oryginalne smaki oraz stojących za nimi prawdziwych ludzi.
Lubimy spędzać czas z ludźmi ceniącymi dobry smak, kunszt rolników, producentów i kucharzy, cukierników, winiarzy. Od czasu do czasu zapraszamy przyjaciół do stołu i gotujemy dla nich dania, które właśnie odkryliśmy.
Dla ludzi tak jak my lubiących dobre smaki, powstał kalendarz imprez kulinarnych wartych odwiedzenia. Czekamy na Wasze maile: kontakt@wydarzeniakulinarne.pl

Gęsina na Święto Niepodległości.

Już w piątek, 10 listopada w całej Polsce rusza sezon na gęsinę. W ciągu ostatnich lat spożycie gęsiny zdecydowanie wzrosło, choć jeszcze ciągle daleko nam do Niemców, Węgrów czy Francuzów, ale popularność tego wartościowego. mięsa ciągle wzrasta, a dania z niego przygotowywane są źródłem rozkoszy podniebienia ;)

W restauracjach i wielu domach będziemy czcić Dzień św. Marcina i święto Niepodległości ucztami z gęsiną w roli głównej. Od kilku lat miłośnicy polskiej kuchni, entuzjaści tradycji, a przed wszystkim dobrego jedzenia zbierają się przy stołach pełnych potraw z gęsi. I nie ma znaczenia, czy będzie to spotkanie w domu, czy w jednej z licznych restauracji, które włączają w swoje menu to wartościowe mięso, ważne, żeby goście się świetnie bawili i dobrze jedli.

Slow Food Polska już po raz dziewiąty zaprasza do akcji „Gęsina na świętego Marcina”. Każdego roku wybierany, jest król gęsiny. W poprzednich edycjach byli to między innymi:  Adam Chrząstowski, Aleksander Baron, Przemek Błaszczyk, Tomasz Dziura, Adrian Gabryszak i Marcin Pławecki. W tym roku do akcji przyłączyła się grubo ponad setka restauracji z całej Polski. Wszędzie tam będzie można skosztować autorskich interpretacji potraw z gęsiny, czekamy na Gęsiego Króla, a może Królową :) Szczegóły akcji i listę restauracji znajdziecie na stronie internetowej Gęsina na św. Marcina.

A jeżeli zechcecie kupić to fantastyczne mięso i zaprosić przyjaciół na samodzielnie przygotowaną kolację z okazji Święta Niepodległości, to na stronie akcji znajdziecie też przepisy autorstwa najlepszych szefów kuchni! Jak co roku Slow Food Polska rekomenduje do gęsiny polskie wino. W tym roku są to butelki z „Winnicy Turnau”
Białe Wino Świętomarcińskie „Solaris” 
Czerwone wino Świętomarcińskie, „Rondo i Regent”
Tradycja świętowania młodego wina z nowego rocznika kultywowana jest w wielu miejscach na świecie. Bez wątpienia, najbardziej znanymi młodymi winami są powstające we Francji Beaujolais Nouveau czy włoskie Novello. Warto jednak wiedzieć, że w krajach Europy Środkowej, również w Polsce, także obchodzi się święto młodego wina! 11 listopada, w dniu urodzin patrona winiarzy św. Marcina prezentowane jest wino z nowych zbiorów - Wino Świętomarcińskie. Ta od niedawna rekultywowana w Polsce tradycja, to wspaniała okazja by celebrować młody rocznik wina, uczcić zakończenie zbiorów i poznać przedsmak win, których premiera nadejdzie w kolejnym roku.

W promocję gęsiny od lat włącza się również województwo kujawsko-pomorskie ze swoją akcją „Czas na gęsinę”. Nie bez znaczenie jest fakt, że w tym regionie znajduje się ośrodek PAN w Kołudzie Wielkiej od kilkudziesięciu lat zajmujący się badaniami i hodowlą gęsi. Na stronie akcji znajdziecie ponad 200 restauracji, które będą w listopadzie serwowały specjalne gęsie menu.
https://czasnagesine.pl/festiwal-gesiny-2017.
W każdym mieście jest też mnóstwo restauracji, które w ramach jednej z akcji, albo z szacunku dla tradycji, przygotowują specjalne niepodległościowe menu.
Życzymy Wam radosnego święta i zachęcamy, żebyście usiedli przy stole z przyjaciółmi, rodziną, jedzcie polską gęś i pijcie polskie wina :)
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie
Trwa ładowanie komentarzy...