O autorze
Dorota Minta jest psychologiem klinicznym, pomagającym dzieciom i dorosłym z zaburzeniami odżywiania. Michał Bonarowski od lat pracuje w mediach i specjalizuje się w komunikacji nowoczesnych marek w Internecie. Łączy nas pasja kulinarna: lubimy uczestniczyć w ciekawych zdarzeniach z jedzeniem w roli głównej, poznawać doskonałe produkty i ich oryginalne smaki oraz stojących za nimi prawdziwych ludzi.
Lubimy spędzać czas z ludźmi ceniącymi dobry smak, kunszt rolników, producentów i kucharzy, cukierników, winiarzy. Od czasu do czasu zapraszamy przyjaciół do stołu i gotujemy dla nich dania, które właśnie odkryliśmy.
Dla ludzi tak jak my lubiących dobre smaki, powstał kalendarz imprez kulinarnych wartych odwiedzenia. Czekamy na Wasze maile: kontakt@wydarzeniakulinarne.pl

Slow Fest Sopot, czyli jedzenie na molo.

Slow Fest Sopot powoli urasta do rangi imprezy otwarcia letniego sezonu nad Bałtykiem. To właśnie w ostatni weekend czerwca pociągi i autostrady zapełniają się tłumami ciągnącymi na wakacje. Ale w Sopocie, to przede wszystkim weekend dobrego jedzenia.

Już po raz szósty na białych deskach najsłynniejszego w Polsce molo spotkają się tysiące smakoszy, którzy będą kosztować tego, co najlepszego na lato przygotowali trójmiejscy kucharze. Jednym słowem przed nami kolejny Slow Fest Sopot.

Pośród wielu propozycji znajdą się dania z ryb bałtyckich, atlantyckich i słodkowodnych oraz owoców morza. Będzie też wyśmienita wołowina, jagnięcina i wieprzowina. Oprócz kuchni regionalnej z Pomorza i Kaszub znajdziecie przysmaki greckie, japońskie, francuskie, włoskie, tajskie, hiszpańskie, polskie, szwedzkie, norweskie. Jeżeli chcecie posmakować pysznej tradycyjnej kuchni myśliwskiej, to znajdziecie ją na stoisku Dziki Gon. Będą tam takie takie rarytasy jak zupa myśliwska, zrazy z sarny czy z daniela. Kochający mięso znajdą też dla siebie rarytasy przy stole ANóż&Widelec, gdzie szef kuchni Marek Jędraszko pokaże jak powinny wyglądać i smakować idealnie wypieczone kawałki mięs i bez wątpienia nie skończy się na jednej porcji ;)

Będzie też nowocześnie i będą sztuczki kulinarne, a właściwie jedna i jedyna w swoim rodzaju. Sztuczka Bistro której szefem jest Rafała Wałęsa.To miejsce gdzie menu zbudowane jest głównie na lokalnych produktach, zgodnie z ideą sezonowości. Ciekawi jesteśmy czym tym razem nas zaskoczą. Będzie też NIESZTUKA, czyli otwierające się właśnie w Gdańsku neo-bistro z szefem Edgarem Qbą Jakubowskim, który w swojej autorskiej kuchni, w myśl filozofii glocal - łączyć będzie sezonowe, lokalne produkty z wpływami z całego świata.
Nie może zabraknąć restauracji rekomendowanych przez Slow Food Polska. Taką jest między innymi Restauracja Nowy Świat i jej szef kuchni czyli Rafał Kopicki. Podczas festiwalu przygotuje potrawy, które odzwierciedlają filozofię przygotowywania skrupulatnego dania na bazie najlepszych lokalnych produktów.
Przystanek Orłowo to kolejne miejsce które będzie Was raczyło wyszukanymi smakami. Razem z Kamilem szefem kuchni będzie gotował David Gaboriaud. Szykuję się niebanalna podróż kulinarna.

Wiele ciekawych i smacznych dań czeka też na wegan i wegetarian ze stoiskiem towarzyszących festiwalowi od początku. Jola Słoma i Tomek Trybumlak, to karmiąca nie tylko wegan para artystów, tworzących wegańskie Atelier Smaku.
Nie zabraknie też doskonałych wypieków i deserów - my mamy nadzieję, że z kaszubską truskawką w roli głównej. Smakosze lodów na pewno się znajdą coś dobrego w  Mamma Mia il Gelato Naturale. Poznacie też ludzi, którzy w swojej pracowni cukierniczej Must Bake tworzą wypieki tylko z naturalnych składników, o niezwykłych połączeniach smakowych. Zaskoczą Was nietuzinkowymi smakami z filiżanką aromatycznej kawy w tle.

Tradycyjnie na stoisku Slow Food będą gotować i częstować wszystkich zgłodniałych dobrego jedzenia przyjaciele Sopotu. Będzie też miejsce gdzie poznacie smak najlepszego łososia norweskiego z Marine Harvest Polska. Doskonałe składniki, fajni ludzie z K5 - Akademia Kulinarna, Jasiek Kuroń i Marine Harvest Polska, to wystarczy aby stworzyć coś niebanalnego. Zaplecze dla gotujących przygotuje Franke Polska, co oznacza nietuzinkową przygodę kulinarną. Co najważniejsze, wszystkie zebrane środki będą przekazane na rzecz Stowarzyszenie Hospicjum im. św.Wawrzyńca w Gdyni. Pojawią się producenci regionalnej żywności z Pomorza i innych regionów Polski.
Każdego roku organizatorzy przygotowują jakąś nowość. Tym razem czeka na Was strefa winiarska. Będziecie mogli porozmawiać ze znawcami, którzy podpowiedzą które wino łączyć z jakimi smakami. W strefie degustacji znajdziecie doskonałe wina portugalskie od dystrybutora ATLANTICA, kalifornijskie wina od braci Gallo oraz wina chilijskie i mołdawskie od Cerkom. Na jednym ze stoisk znajdziecie też wina z Ameryki Południowej od  KaapVino - Finest Wines of South Africa. Będzie można zdegustować, połączyć ze swoimi ulubionymi smakami i porozmawiać z innymi poszukiwaczami nowych smaków :). Wszystkie wina na SFS, produkowane są z szacunkiem do tradycji, czerpiące z lokalnej kultury. Jak się okazuje nie tylko winiarskiej, bo np. doskonałe Indio Rei Black Label Tinto 2015 powstało z inspiracji XVI obrazem.

Organizatorzy przygotowali również kiermasz z produktami regionalnymi. Dostaniecie tam wyjątkowe wyroby od małych lokalnych dostawców. Borowa Ciotka, Kaszubska Koza, ale też Sery Szklarek. Można będzie też sprawdzić jak kozie sery smakują z doskonałym miodem od Miody Kaliny.

Nie ma dobrej kuchni bez świeżych ziół. Dla chętnych będzie istniała możliwość zakupu świeżych ziół na najbardziej zielonym zakątku festiwalu. Aromatów wszystkim potrawom dodadzą Baziółka, w których asortymencie znajdziecie pełną gamę aromatycznych ziół – od tych najbardziej znanych i lubianych jak bazylia, pietruszka, kolendra, tymianek czy mięta po bardziej wyszukane, jak choćby rukiew wodna, szczaw czerwony czy bazylia tajska.
Najlepsze smaki będzie pomagał wyszukać Głos Michała, który będzie towarzyszył wszystkim, którzy wpadną na molo na te dwa dni uczty kulinarnej. Czarował Was będzie słowami i zdradzał wszystkie kulinarne sekrety uczestników festiwalu. Michał Łapiński. A my, czyli ekipa Wydarzeń Kulinarnych, będziemy dla Was relacjonować cały Slow Fest Sopot 2018. Do zobaczenia na molo. Sopot zaprasza do stołu :)


a tutaj pełna lista wystawców, którzy bedą Was gościć w Sopocie:
Atelier smaku, A nóż widelec, Farma smaków, Ottomańska pokusa, Dom sushi/Lao thai
Golden Tulip, Hotel Sopot, Gryfon, Przystanek Orłowo, K5/Marine Harvest/Franke, Majolika, Nowy świat, Pinata, Sztuczka, Dziki gon, Niesztuka, Barschool, Fidel, Foodie, Canis, Przystanek pierogi, Fusion sushi, Stacja Sopot, Czarny kos, Mamy wypieki, Neon, Ryż, Mamma mia, Must bake, illy, Kaapvino, Browar Hajer, Browar Koreb, Młodzi slow food, Kaszubska koza, Baziółka, Myśliwskie smaki, Borowa ciotka, Szczodre pole. Miody Kaliny, Sztuka Chleba, Sery Szklarek, Bank Żywności
Trwa ładowanie komentarzy...