O autorze
Dorota Minta jest psychologiem klinicznym, pomagającym dzieciom i dorosłym z zaburzeniami odżywiania. Michał Bonarowski od lat pracuje w mediach i specjalizuje się w komunikacji nowoczesnych marek w Internecie. Łączy nas pasja kulinarna: lubimy uczestniczyć w ciekawych zdarzeniach z jedzeniem w roli głównej, poznawać doskonałe produkty i ich oryginalne smaki oraz stojących za nimi prawdziwych ludzi.
Lubimy spędzać czas z ludźmi ceniącymi dobry smak, kunszt rolników, producentów i kucharzy, cukierników, winiarzy. Od czasu do czasu zapraszamy przyjaciół do stołu i gotujemy dla nich dania, które właśnie odkryliśmy.
Dla ludzi tak jak my lubiących dobre smaki, powstał kalendarz imprez kulinarnych wartych odwiedzenia. Czekamy na Wasze maile: kontakt@wydarzeniakulinarne.pl

Degustacje, zmagania baristów, festiwal wódki i roślinna kuchnia, czyli plan na majowy weekend.

Wiosna przynosi za sobą ożywienie kulinarne. Degustacje, warsztaty i jednodniowe restauracje. Będzie się działo! Oto nasz przegląd najciekawszych propozycji.

Luiza Trisno jest niekwestionowaną mistrzynią kuchni azjatyckiej. W Comfort Food Studio zdradzi kilka swoich kulinarnych sekretów. Przyjdź gotować, a przekonasz się, że to całkiem przyjemne zajęcie.
18 maja,czwartek od 18.00 do 21.00.
Comfort Food Studio, ul. Koszykowa 63
Cena 245,00 zł.

Rafał Bernatowitz weźmie na swój warsztat kozinę, szparagi, smardze. W Smolna8Foodna czeka na Was kolacja z degustacją win z Frankonii –
Rudolf May:
Riesling „Retzstadt” 2016
Silvaner „Retzstadt” 2016
Silvaner „Langenberg” 2014
Spätburgunder „Langenberg” 2015
Riesling „Langenberg” 2015
18 maja o godz.: 18:00, ul. Smolna 8, Warszawa
Koszt kolacji wraz z winami to 190 zł/os.


Pierwszy w Polsce Festiwal Wódki i Zakąski. Aż dziwne, że w kraju, który jest ojczyzną tego alkoholu dopiero teraz ktoś wpadł na ten pomysł! W dniach 19-20 maja 2017 r. na terenie warszawskiej Fortecy odbędzie się Festiwal Wódki i Zakąski. Gościem specjalnym wydarzenia będzie krytyk kulinarny, publicysta i podróżnik, Robert Makłowicz. Ideą Festiwalu Wódki i Zakąski jest nadanie polskiej kuchni i wódce należnej rangi na tle innych narodowych kultur alkoholowych i gastronomicznych. W wydarzeniu wezmą udział najbardziej uznani producenci alkoholi z Polski i świata, którzy na terenie historycznego obiektu Fortecy prezentować będą swoje najlepsze produkty w kategoriach wódek, nalewek, miodów pitnych i likierów. Każdy odwiedzający będzie mógł spróbować w cenie biletu wszystkich rodzajów alkoholu, jakie będą prezentowane na stoiskach, w połączeniu ze specjalnie dedykowanymi zakąskami. Festiwal będzie miał formę dwudniowego pikniku.
Forteca Kręgliccy, ul. Zakroczymska 12, Warszawa
piątek- sobota 12.00 - 22.00
Wstep - 100 zl.


Smaki jednej z najpopularniejszych i najmodniejszych blogerek kulinarnych w Polsce zostaną odkryte podczas Apostrof. Międzynarodowy Festiwal Literatury. Jedyna restauracja z potrawami z najnowszej książki Marty Dymek ruszy już 19 maja w klubie festiwalowym w Ogrodzie Powszechnym w Warszawie. W klubie festiwalowym powstanie pop-up restauracja serwująca dania roślinne z całego świata – będzie to niepowtarzalna okazja do spróbowania smaków Jadłonomii. Marta Dymek,
Ogród Powszechny Jana Zamoyskiego 20, Warszawa
piatek-niedziela 12.00-22.00
wstęp wolny

Który z barmanów pojedzie do Meksyku na Mistrzostwa Świata World Class? Bedzie sie można przekonać podczas zmagań 13 półfinalistów. W niedzielę pokażą jakie najlepsze koktajle potrafią wyczarować!
Willa Foksal. ul. Foksal, Warszawa
niedziela: 13.00-17.00
wstęp wolny


Jedzcie, pijcie i bawcie się świetnie, koniecznie w dobrym towarzystwie :)
Trwa ładowanie komentarzy...