O autorze
Dorota Minta jest psychologiem klinicznym, pomagającym dzieciom i dorosłym z zaburzeniami odżywiania. Michał Bonarowski od lat pracuje w mediach i specjalizuje się w komunikacji nowoczesnych marek w Internecie. Łączy nas pasja kulinarna: lubimy uczestniczyć w ciekawych zdarzeniach z jedzeniem w roli głównej, poznawać doskonałe produkty i ich oryginalne smaki oraz stojących za nimi prawdziwych ludzi.
Lubimy spędzać czas z ludźmi ceniącymi dobry smak, kunszt rolników, producentów i kucharzy, cukierników, winiarzy. Od czasu do czasu zapraszamy przyjaciół do stołu i gotujemy dla nich dania, które właśnie odkryliśmy.
Dla ludzi tak jak my lubiących dobre smaki, powstał kalendarz imprez kulinarnych wartych odwiedzenia. Czekamy na Wasze maile: kontakt@wydarzeniakulinarne.pl

Święto Dziękczynienia, wino, piwo i dobre jedzenia, czyli koniec kulinarnego listopada.

Ostatni weekend listopada zaczyna się dla wielu już w czwartek Świętem Dziękczynienia. Na wielu stolach pojawi się indyk, Amerykanie zjedzą ich 45 milionów!!! Ten weekend będzie tez bardzo winiarski, a jeżeli macie ochotę możecie się wybrać na eno -wycieczkę na Słowację.

W ten czwartek Amerykanie obchodzą swoje najważniejsze, rodzinne wydarzenie - Święto Dziękczynienia. Swoim wyrazem przypomina polską Wigilię. Blue Cactus, znany w Warszawie od lat z kuchni tex-mex zaprasza Was do wspólnego stołu. Gospodarze przygotowali sześcioosobowe menu, z wielkim, pieczonym indykiem w roli głównej! Do tego tradycyjne amerykańskie dodatki. 24 listopada, Warszawa, Zajączkowska 11. Cena dla 6 osób - 350,00 złotych.




Ostatni czwartek listopada w USA oznacza jedno – wyjątkową kolację w gronie znajomych i rodziny. Jako restauracja inspirowana kuchnią jednego z amerykańskich stanów, warszawski RAJ w Niebie postanowił dla Was wyprawić Święto Dziękczynienia
Na ten jeden wieczór wprowadzają specjalne, świąteczne menu. Pieczony indyk ze złocistą skórką, bogate nadzienie, kremowe puree, ciasto dyniowe i inne pyszności, na których widok, podczas oglądania amerykańskich filmów, cieknie ślinka. 24 listopada, godzina 17.00, Warszawa, Nowy Świat 24. Cena 50,00 zł/os.



Tradycyjnie w listopadzie na rynku pojawia sie przewodnik po włoskich winach - Gambero Rosso
Degustacja win od czołowych włoskich producentów wyróżnionych w bestsellerowym przewodniku Vini d’Italia 2017 oraz wyselekcjonowanych produktów spożywczych, w tym serów Castelli. To będzie prawdziwa gratka dla miłośników wina, którzy zapewne tłumnie przyjdą do warszawskiego Hotelu Bristol, Krakowskie Przedmieście 42/44, piątek 25 listopada, w godzinach 12.00-18.00. Wstęp wolny. Rejestracja:

Już po raz siedemnasty odbędzie się jesienny Małokarpacki Szlak Winny, w terminie 25-26 listopada 2016 r. odbędą się DNI OTWARTYCH PIWNIC.
Już po raz siedemnasty odbędzie się jesienny Małokarpacki Szlak Winny, w terminie 25-26 listopada 2016 r. odbędą się DNI OTWARTYCH PIWNIC. Właściciele winnic od Bratysławy aż po Trnawę przygotowali ponad 150 starych, urokliwych piwnic, w których będziecie mogli delektować się smakiem szlachetnych, regionalnych win.
Imprezie towarzyszyć będzie bogaty program kulturalny oraz gastronomiczny. Degustowane będą także młode wina rocznika 2016.
Bilety wstępu w cenie 50 EUR (w tym 25 € talon na zakup wina) można rezerwować pod adresem: Małokarpacki Ośrodek Oświatowy. Bilet upoważnia do odwiedzenia wszystkich winnych piwnic oraz degustacji win z regionu Małe Karpaty. Przy zakupie biletu otrzymujecie kieliszek degustacyjny, winny paszport, mapę z wykazem wszystkich „Otwartych winnych piwnic” oraz inne niespodzianki. Winne piwnice otwarte będą w piątek w godz. 14.00 – 21.00 oraz w sobotę w godz. 12.00 – 21.00.



Lublin bedzie w ten weekend czestowal piwami rzemieslniczymi. 2 Lubelskie Targi Piw Rzemieślniczych w Targach Lublin! Uczestnicy mogą się morza dobrego piwa i doskonałej zabawy!

Nie znacie się na piwie? A może w ogóle go nie lubicie? Nie szkodzi. Chcemy Was przekonać, że piwo to nie tylko "złocisty trunek". Z kilkudziesięciu stylów na pewno znajdziecie coś dla siebie.
Targi Lubelskie, ul. Dworcowa 11, piątek-niedziela, wstęp wolny. Więcej szczegółów na naszej stronie.

W ten weekend warto tez się wybrać do hali Makro w Alejach Jerozolimskich 184 w Warszawie. Nastąpiła tam prawdziwa rewolucja. Spotkacie tam autentycznego food trucka, wyposażonego w kuchnię pokazową. Profesjonalni kucharze na co dzień prowadzić będą w nim pokazy kulinarne, doradztwo i degustacje. My mogliśmy oglądać popisy Marcina Wójcika "Pocjana"kucharza z warszawskiej, meksykańskiej restauracji yeye, który przybliżał tajniki jedzenia ulicy rodem z Meksyku, ale gospodarze zapowiadają, że gościć w nim będą kucharze rożnych specjalności. Warto wiec śledzić informacje w internecie. Zachwyca stoisko rybne: ze specjalnymi dostawami ryb i owoców morza kilka razy w tygodniu i mięsne gdzie imponująco prezentują się szafy z dojrzewającą wołowiną.. Po raz pierwszy w Polsce w hali handlowej została zbudowana nowoczesna kuchnia pokazowa, w której szef kuchni Hali Makro będzie gościł wybitnych kucharzy z najróżniejszych restauracji. W dniu otwarcia królował w niej wybitny szef kuchni Paweł Oszczyk.


Z dziećmi możecie się natomiast wybrać na warsztat kulinarny z Kuba Tomaszczykiem, finalistą pierwszej polskiej edycji MasterChef Junior oraz Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, mają przyjemność zaprosić na warsztat kulinarny dla dzieci i dorosłych, który odbędzie się 26 listopada 2016, od 11:00 do 14:00, w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul Mińska 25).
Gotowanie z dzieckiem może być świetną zabawą i zachętą do poznawania nowych smaków, którym nie oprą się nawet największe niejadki. Tym razem stawiamy na smaczne i sprawdzone dania kuchni polskiej.
To już drugie spotkanie z cyklu Rodzinne gotowanie. W kuchni Akademii Kulinarnej Whirlpool będzie gotował Kuba Tomaszczyk, który dał się poznać jurorom programu oraz widzom kulinarnego show MasterChef Junior jako wielki smakosz kuchni polskiej i strażnik tradycji. Towarzyszyć mu będzie szef Akademii Kulinarnej Whirlpool – Marco Ghia, Włoch z krwi i kości. Czy porzuci włoski makaron po wypróbowaniu klusek według przepisu Kuby?
Podczas warsztatów będziecie mieli okazję wspólnie z dziećmi zagniatać fantazyjne falbanki na tradycyjnych pierogach z mięsem, poznać śląską klasykę w postaci rolady z modrą kapustą i kluskami, zachwycić się mięciutkimi żeberkami w miodzie, których słodki smak przełamiemy dodatkiem kiszonej kapusty, a na deser spałaszujecie ukochane placuszki wszystkich dzieci – chrupiące racuchy z jabłkami.
Jednym słowem, obfity i smaczny weekend przed nami. Bawcie się dobrze!
Trwa ładowanie komentarzy...