Święto Niepodległości, czyli gęsina, młode wino i Świętomarcińskie Rogale.

Przed nami kolejny długi weekend i po raz kolejny bardzo wielu Polaków uczci Święto Niepodległości gęsiną i Marcińskimi rogalami z białym makiem. Dobre jedzenie w dobrym towarzystwem jest naszym zdaniem doskonałym przejawem patriotyzmu.

Od kilu lat gęsina co raz częściej gości na naszych stołach i w restauracjach. Zdecydowana w tym zasługa dwóch, prowadzonych konsekwentnie przez Slow Food Polska i województwo kujawsko-pomorskie.
Podobnie jak i w poprzednich latach „Gęsina na św. Marcina” zagości w wielu restauracjach. Będą i tradycyjne potrawy, ale też nowe interpretacje tego doskonałego mięsa. Na stronie akcji znajdziecie ponad 500 przepisów! 11 listopada zostanie rozstrzygnięty konkurs na Króla Gęsiny. W ubiegłym roku ten tytuł zdobył Adrian Gabryszak z olsztyńskiej restauracji Spiżarnia. Ciekawe czyje danie wybiorą szefowie w anonimowym głosowaniu w tym roku?
Jeżeli nie chcecie sami bawić się w Master Chefa, to zajrzyjcie do restauracji!
A oto lista restauracji, które od 11 listopada do 4 grudnia będą serwować gęsinę. To oczywiście tylko wybrane przez nas. Więcej znajdziecie na stronie akcji Czas na gęsinę.
"Uroczysko siedmiu stawow", szef Damian Chalecki, Niemcza
"Werbena", szef Dominik Narloch, Chomiaza Szlachecka
"Lawendowe Termy", szefowa Urszula Czyzak, Uniejow
"Biala roza", szef Lukasz Cichy, Krakow
"Trzy rybki", szef Krzysztof Zurek, Krakow
"Ed Red", szef Adam Chrzastwoski, Krakow i Warszawa
"Bazar Kocha", szef Tomasz Mackowiak, Warszawa
"Manana Bistro", szef Przemyslaw Blaszczyk, Chorzow
"Nowa Prozna", szef Damian Wojda,Warszawa
"Dym na Wodzie", szef Rafal Niewiarowski, Ustka
"16 stolow", szef Piotr Kwiatosz, Lublin
"Kaczka i wino" , szefowa Agnieszka Kukin, Stronie Sląskie
W Krakowie Święto Niepodległości uczcic mozna mlodym, polskim winem. Już po raz czwarty Winnica Srebrna Góra wraz ze Slow Food Polska i wina.pl zapraszają na Krakowski Festiwal Młodego Wina. Tradycyjnie organizatorzy zachęcają do odwiedzenia gościnnych progów Stara Zajezdnia Kraków przy ulicy Wawrzyńca 12. Impreza odbędzie się 11 listopada, w dniu św. Marcina, patrona winiarzy. Stara Zajezdnia w Krakowie. Start od 18.00, wstęp wolny.

Nie samą gęsiną żyje człowiek żyje. Jeżeli macie ochotę na ryby, to 12 listopada Lipowa6F Krako Slow Wine zapraszają na kolację w ramach Festiwalu Terra Madre: "Bałtyckie ryby i autorskie cydry". Do każdej potrawy serwowane będą odpowiednio dobrane cydry Smykań. O rybach opowiedzą Sławomir Kijek (rybak) oraz Wojtek Radtke (Slow Food Pomorze), a autorem potraw jest Pavel Portoyan, Krako Slow Grill & Pavel Portoyan. Poczatek kolacji 19.30, Kraków, ul. Lipowa 6F. Cena 150 złotych/osoba.
W Sztumie natomiast poleją się najlepsze miody pitne. To już XIII Ogólnopolski Konkurs Miodów Pitnych. 12 listopada 2016 r. w Sztumie, w Sztumskim Centrum Kultury spotkają się amatorzy miodów pitnych. Kolejny konkurs miodów pitnych w dwóch podstawowych kategoriach – miody rynkowe (w tym roku trójniaki) i miody amatorskie. Od 11.00 możecie degustować zloty napój w Sztumskim Centrum Kultury.



Przez cały weekend będzie można się cieszyć w Krakowie wszystkim spod znaku Slow Food. Od 11 do 13 listopada to miasto będzie kulinarna stolica Europy Środkowej. Blisko 150 wystawców z lokalnymi produktami z Polski i innych krajów, 30 pokazów i laboratoriów smaku, 10 kolacji tematycznych z najlepszymi szefami kuchni z Polski i z zagranicy. Do tego sensoryczny plac zabaw dla dzieci, dyskusje o przyszłości rolnictwa i zdrowym stylu życia. To wszystko, żeby pokazać bioróżnorodność Terra Madre - Matki ziemi. Szczegóły dotyczące programu i specjalnych kolacji na stronie Terra Madre Slow Food Festival.
Jeżeli macie ochotę skosztować rosołu i doskonalej pieczonej gęsi według przepisu babci Piotra Najsztuba to powinniście wpaść do Kuchni Otwartej w warszawskim Miasteczku Wilanów. Tam znany dziennikarz, wspólnie z szefem kuchni Michałem Molenda przygotują niepodleglosciowy obiad, który czeka przez cały długi weekend. Warszawa, Klimczaka 1, od 12.00, ceny według menu.
po dobrym obiedzie warto sięgnąć po szczególny deser - Świętomarcińskiego rogala. Nasza redakcja już takiego ma! Szczególne Allerogale przygotowało już po raz szósty Allegro. W tym internetowym sklepie można kupić autentyczne Świętomarcińskie rogale, z zakupu każdego z nich złotówka zasila konto akcji Podziel się dobrem, w ramach której Drużyna Szpiku kupi prezenty świąteczne dla chorych dzieci. Podoba nam się taka forma łączenia tradycji z pomaganiem innym.

Pięknego długiego weekendu. Cieszcie się dobrym jedzeniem i przyjaciółmi. Zajadajcie gęsinę i rogale. Wznoście toast za niepodległość polskim winem i miodem.
Trwa ładowanie komentarzy...