O autorze
Dorota Minta jest psychologiem klinicznym, pomagającym dzieciom i dorosłym z zaburzeniami odżywiania. Michał Bonarowski od lat pracuje w mediach i specjalizuje się w komunikacji nowoczesnych marek w Internecie. Łączy nas pasja kulinarna: lubimy uczestniczyć w ciekawych zdarzeniach z jedzeniem w roli głównej, poznawać doskonałe produkty i ich oryginalne smaki oraz stojących za nimi prawdziwych ludzi.
Lubimy spędzać czas z ludźmi ceniącymi dobry smak, kunszt rolników, producentów i kucharzy, cukierników, winiarzy. Od czasu do czasu zapraszamy przyjaciół do stołu i gotujemy dla nich dania, które właśnie odkryliśmy.
Dla ludzi tak jak my lubiących dobre smaki, powstał kalendarz imprez kulinarnych wartych odwiedzenia. Czekamy na Wasze maile: kontakt@wydarzeniakulinarne.pl

Coś się kończy, coś się zaczyna, czyli kulinarny początek jesieni.

Lato, jak każdego roku kończy się za wcześnie. Niby do kalendarzowej jesieni jeszcze kilka tygodni, ale początek szkoły zapowiada nieuchronnie nadejście jesieni. Prawdziwi smakosze się jednak nie martwią, bo to właśnie teraz mamy najbardziej aromatyczne pomidory, a zaczęły się już dynie. Ze skrzynek wołają do nas jabłka, gruszki i śliwki.. Wrzesień jest czasem hedonistycznych. Obficie i nie tylko warzywnie i owocowo zapowiada się najbliższy kulinarny weekend.

Browar Cieszyn http://www.browarcieszyn.pl/bramka/ zaprasza wszystkich miłośników piwa na Bracką Jesień http://wydarzeniakulinarne.pl/events/bracka-jesien-2016/, połączoną z obchodami 170lecia Browaru Zamkowego. To będzie okazja do skosztowania dobrych piw, Do tego 3 września można wpaść na Cieszyńską Giełdzie Birofilów, gdzie odbędą się spotkania kolekcjonerskie. To świetna okazja do wymiany lub sprzedaży piwowarskich gadżetów. Organizatorzy zapowiadają też, że piwo będziecie mogli pić ze specjalnego szkła festiwalowego. Cieszyn 2-4 września 2016, wstęp wolny.



Bywa, że życie niesie za sobą trudne doświadczenia. Ważne, żeby w takich momentach jest by nie być samotnym, by mieć wokół siebie dobrych ludzi. Dlatego trzymamy kciuki za powodzenie kolacji charytatywnej http://wydarzeniakulinarne.pl/events/kolacja-charytatywna-dla-adama-piechy/, podczas której zbierane będą środki na rehabilitacje Adama Piechy. 12 młodych kucharzy przyjęło zaproszenie szefa kuchni Fabryki Wełny Wiesława Bobera. To oni przygotują wspólnie kolację degustacyjną z 6 dań. Kupując bilety cegiełki będziecie mogli zjeść doskonała kolację, posłuchać dobrej muzyki i co na ważniejsze pomóc Adamowi. Pabianice, ul. Grobelna 4, początek o 18.00. Cena biletu 150,00 złotych/osoba.

Wrzesień to początek roku szkolnego. Okazuje się, że może on być bardzo smaczny. Warszawska szkoła gotowania Little Chef http://littlechef.pl/ zaprasza na kulinarny początek roku. W sobotę 3 września dzieci i dorośli mogą wpaść na wspólne gotowanie. Start o godzinie 10.00, Warszawa ul. Rejtana 15, cena 49,00 złotych.

Warszawskie Centrum Nauki Kopernik http://www.kopernik.org.pl/zaprasza kolejny raz na festiwal Przemiany http://festiwalprzemiany.pl/. Będzie się dużo działo: wystawy, spektakl teatralny i pokazy filmów dokumentalnych. Wszystko wokół pokusy nieśmiertelności. Będzie też kulinarnie, bo w przestrzeni Parku Odkrywców, w niedzielę rozgości się piknik i targ dobrego jedzenia. To będzie całodniowe „Śniadanie nad rzeką”http://wydarzeniakulinarne.pl/events/sniadanie-nad-rzeka-piknik-i-dyskusja-festiwal-przemiany-2016/. Oprócz skosztowania wielu smakołyków będzie można posłuchać wykładów i wziąć udział w warsztatach. Na śniadanie zaprasza magazyn „Usta” http://ustamagazyn.pl. Centrum Nauki Kopernik, niedziela 4 września od 11.00 do 18.00, wstęp wolny.
Na Festiwal zaprosiła Was Ina Białoszewska - rzeczniczka prasowa przedsięwzięcia:

Smacznego weekendu, biegnijcie smakować jesień
Trwa ładowanie komentarzy...